AMSTERDAM - Burgemeester van Amsterdam Job Cohen wil een grootschalig onderzoek naar eergerelateerd geweld in de stad. Dat zei de burgemeester donderdag in een reactie op een onderzoek naar eerwraak van PvdA-raadsleden.

Cohen wil het probleem in kaart brengen omdat de cijfers over eerwraak niet betrouwbaar genoeg zouden zijn. Het onderzoek zou moeten worden uitgevoerd in samenwerking met politie, justitie en de wethouder van Zorg Marijke Vos (GroenLinks). Wel weet de burgemeester nu al, dat de verschillende instanties beter met elkaar moeten gaan samenwerken om eerwraak aan te pakken.

De Amsterdamse PvdA-fractie kwam dinsdag met een onderzoek naar eergerelateerd geweld in de hoofdstad. Volgens de fractie houdt de politie er geen cijfers van bij en is er nauwelijks sprake van samenwerking tussen hulpverleners. Verder is er een schrijnend gebrek aan opvang voor minderjarigen die slachtoffer dreigen te worden van eerwraak. Die belanden nu in jeugdgevangenissen of opvang voor dak- en thuislozen.

Verdonk

Minister van Integratie Rita Verdonk (VVD) kondigde woensdag al aan harder op te treden bij eergerelateerd geweld. Zo wil ze daders die niet de Nederlandse nationaliteit hebben uitwijzen. Ook bekijkt de minister of het mogelijk is de vaders van jonge daders te straffen, omdat die vaak opdrachtgever zouden zijn.

Rotterdam maakte woensdag bekend dat het een half miljoen euro van Verdonk heeft gekregen om de problemen rond eerwraak aan te pakken. De politie Haaglanden bracht deze week naar buiten dat de eerste tien maanden van dit jaar 252 gevallen van eerwraak werden geregistreerd in de regio.