DEN HAAG - De commissie die was aangesteld om de lawaaiontwikkeling rond Schiphol in de gaten te houden, heeft het werk neergelegd. Volgens voorzitter A. Berkhout maakt staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat het de commissie onmogelijk om nog langer onafhankelijk te werken. Dat heeft Berkhout vrijdag gezegd.

De commissie-Berkhout kreeg in 2000 opdracht om de geluidsoverlast van vliegtuigen te onderzoeken en een meetsysteem te bedenken met het oog op de komst van de vijfde baan van Schiphol. Berkhout stelde zich daarbij zeer kritisch op, ook tegenover oud-minister Netelenbos.

'Een paar details'

Staatssecretaris Schultz van Haegen heeft het nu wat hem betreft te bont gemaakt door de deskundigen alleen nog in te schakelen voor "een paar details", terwijl Berkhout zijn opdracht breder ziet. Dat is volgens hem ook altijd zo voorgesteld aan de Eerste en Tweede Kamer.

Moeilijke contacten

Verder hebben de moeizame contacten met het ministerie de commissie ook parten gespeeld. Afspraken werden niet nagekomen en het departement reageerde niet op plannen van de deskundigen. Staatssecretaris Schultz van Haegen wil zo snel mogelijk een nieuwe commissie. Die is nodig om de geluidsoverlast van de vijfde baan, die komend jaar open gaat, ook feitelijk te kunnen meten. Lukt dat niet, dan zal het geluid moeten worden berekend op basis van modellen.

De bewindsvrouw betreurt het besluit van de commissie, maar vindt wel dat het Berkhout was die de opdracht verkeerd heeft geïnterpreteerd. "De commissie wilde een ruimere opdracht dan die door het ministerie en de Tweede Kamer werd afgegeven", aldus Schultz van Haegen in een verklaring.

GroenLinks vindt dat de commissie-Berkhout mag onderzoeken wat ze nodig vindt en wil de staatssecretaris daar volgende week in de Tweede Kamer over aan de tand voelen.