LEEUWARDEN - Voorzitter Henk Kroes van de Vereniging De Friesche Elfsteden gaf de afgelopen week het ene na het andere interview. Door de matige vorst werd er (ten onrechte) gespeculeerd over het houden van de tocht der tochten, oftewel de Elfstedentocht. Sinds vrijdag is Kroes weer verlost van de vragen.

De dooiaanval heeft hem gered, liet hij vrijdag tijdens de jaarvergadering van de Vereniging in Leeuwarden weten. Natuurlijk was de tijd nog lang niet rijp om een Elfstedentocht uit te schrijven. "Toch is die gekte van de afgelopen dagen wel even goed geweest. Iedereen binnen de organisatie staat weer op scherp. We staan nu aan het begin van de winter. De kans op de race over 200 kilometer is er nog steeds, want in 1986 werd de tocht pas op 26 februari gehouden", zei Kroes.

Belangstelling voor Elfstedentocht afgenomen

De belangstelling voor het rijden van de Elfstedentocht is ten opzichte van vorig jaar met 1524 leden afgenomen. Totaal telt de Vereniging nu 31.963 leden, waarvan er 19.353 startgerechtigd zijn. Financieel gaat het ook wat minder. Door aandelenverlies, het ontwikkelen van een nieuwe internetside en een nieuw computerprogramma voor de ledenadministratie raakte de Elfstedenvereniging meer dan 10.000 euro kwijt.

Piet Venema nam in Leeuwarden afscheid als ijsmeester. Voorzitter van het schaatsgewest Friesland, Jan Oostenbrug, is zijn opvolger. Volgens een brief van een lid die aan het bestuur was gericht, hoeft Oostenbrug zich de komende jaren nog niet bijster in te spannen. De tocht wordt op basis van een zonnevlekkentheorie pas in 2007 verwacht.