DEVENTER - Het Nederlands Forensisch Instituut, politie en justitie hebben de zoektocht in het graf van de weduwe Wittenberg donderdagavond rond 19.15 uur afgerond. Het Openbaar Ministerie meldde donderdagavond dat er geen wapen is gevonden in het graf van Wittenberg.

Het graf op de begraafplaats van de Libuïnusparochie in Deventer is weer afgesloten en de steen op zijn plaats gezet. Uit het onderzoek is gebleken dat het grafmonument intact was. "Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de grafrust eerder is verstoord."

Metalen voorwerpen

De onderzoekers hebben na die constatering het grafmonument gelicht en onderzoek verricht aan en in het grafmonument en het graf. "Hierbij zijn in het graf op een diepte van ongeveer 50 centimeter twee metalen voorwerpen aangetroffen.

Dit betreft geen mes of iets wat hierop lijkt. We kunnen met zekerheid zeggen dat de voorwerpen niets met het misdrijf te maken hebben." De voorwerpen worden nog wel nader onderzocht. Het OM wilde donderdag geen verdere mededelingen doen.

In de holle ruimte onder het graf van de in 1999 vermoorde weduwe Wittenberg in Deventer werd ook eerder donderdag geen mes aangetroffen. Dat zei de recherche donderdagmiddag al tegen de Volkskrant.


Foto: P. Barto en B. Silderhuis l Onderzoek in graf Deventer Moordzaak

Op de voor publiek en pers afgesloten begraafplaats van de Libuïnusparochie in Deventer werd donderdagmiddag de grafsteen van de weduwe gelicht.

Rechercheurs in witte pakken zochten naar een metalen voorwerp, mogelijk het moordwapen, dat zich onder de steen zou bevinden. Het Nederlands Forensisch Instituut, politie en justitie hebben in verband met het onderzoek het graf met een witte tent met opschrift 'technische recherche' afgeschermd.

Een klein gemotoriseerd voertuig tilde iets na 15.00 uur de zwarte grafsteen omhoog. Volgens een rechercheur ter plaatse is het zand "gefileerd", dat wil zeggen laag voor laag afgegraven. Ook werd een metaaldetector gebruikt.

De rechter in Den Haag besloot donderdagochtend dat het OM het graf moest openen. Dat had advocaat Geert-Jan Knoops van fiscaal-jurist Ernst Louwes geëist. Louwes zit een gevangenisstraf uit wegens de moord, maar ontkent betrokkenheid. Volgens hem zou het moordwapen onder de grafsteen verborgen zijn door de klusjesman van het slachtoffer, die hij als dader aanwijst.