HAARLEM - De 12-jarige Leo uit Haarlem heeft een kort geding tegen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en bureau Jeugdzorg Noord-Holland verloren.

De advocaat van de jongen, Jelle Klaas, had via het geding een behandelplaats willen afdwingen. Leo heeft psychiatrische hulp nodig, maar verbleef wegens een tekort aan plaatsen in een behandelinrichting tot maandag in de jeugdgevangenis in Vught.

Leo werd eind juli uit huis geplaatst omdat hij niet meer te handhaven was. In Vught belandde hij tussen overwegend delinquente jongeren. Advocaat Klaas vond dat zeer onwenselijk.

Overgeplaatst

Leo werd maandag alsnog overgeplaatst naar een behandelinrichting. Klaas zegt dat Justitie ontkent dat deze overplaatsing iets te maken heeft met het kort geding, maar de raadsman denkt daar het zijne van. Hij betreurt dat het geding is verloren, maar wijst erop dat de rechter heeft gezegd dat het verblijf van de hulpbehoevende Leo in een gevangenis uitermate onbevredigend en maatschappelijk ongewenst is.

De door Leo aangespannen rechtszaak werd gesteund door Defence for Children International. De organisatie vindt dat de overheid kinderen als Leo niet moet opsluiten in een gevangenis maar juist extra moet beschermen.

Extra plaatsen

Vorig jaar besloot het kabinet dat er in 2007 in de jeugdzorg 2000 extra plaatsen komen voor jongeren met psychische problemen die ten onrechte in een jeugdgevangenis verblijven. Deze zomer bleek dat de capaciteit van de jeugdzorg nog steeds tekortschiet en dat het nog jaren zal duren voordat dit gebrek geheel is opgeheven.