DEN HAAG - Iedereen van twaalf jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs bij zich dragen. Wie dat desgevraagd niet aan de politie kan laten zien, riskeert een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een boete van maximaal 2250 euro. Dat staat in een ontwerpwetsvoorstel dat minister Donner van Justitie vrijdag heeft bekendgemaakt.

De identificatieplicht geldt dus niet alleen voor verdachten van een strafbaar feit. Niet alleen de politie, maar ook ambtenaren die toezicht houden op het naleven van gemeentelijke of andere overheidsregels handhaven moeten de bevoegdheid krijgen om identificatie te vragen. Het gaat bijvoorbeeld om de arbeidsinspectie of ambtenaren van bouw- en woningtoezicht.

Donner heeft het voorstel om advies gestuurd aan onder meer het College bescherming persoonsgegevens, het Openbaar Ministerie, de Raad van Hoofdcommissarissen, de Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVVR), de Nederlandse Orde van Advocaten (Nova) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Halsema

Fractieleider Halsema van GroenLinks noemt het voorstel 'onzinnig'. Volgens haar betekent het dat kinderen alleen nog buiten kunnen spelen als ze een paspoort bij zich hebben. "Kinderen staan nu nog in het paspoort van hun ouders. Mogen ze alleen nog met hun ouders buiten spelen? En mag je de klas pas in als je je paspoort laat zien?"