AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 38-jarige Quintin W. veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. De 45-jarige Patricio W. kreeg een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar, waarvan een voorwaardelijk.

Bekijk video

De rechtbank achtte bewezen dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontvoering van de miljonairsdochter Claudia Melchers op 12 september vorig jaar.

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die kwam met hoge straffen, mede om mensen die in de toekomst het plan opvatten iemand te ontvoeren te ontmoedigen. Officier van justitie Betty Wind had acht jaar celstraf geëist tegen Quintin W. en vier jaar tegen Patricio W., omdat die laatste verminderd toerekeningsvatbaar is.

Izaan

De straf voor Quintin W. viel lager uit omdat hij volgens de rechtbank had gehandeld onder druk van hoofdverdachte Izaan M. De rechter meende dat mededader Patricio W. zich niet heeft gedistantieerd van de ontvoering en dat een celstraf daarom op zijn plaats is. Volgens zijn advocaat is Patricio "een goedzak" en had hij moeten worden vrijgesproken.

Oppassen

Tijdens de zitting verklaarden beide mannen dat zij vanuit Curaçao naar Nederland waren gekomen met het idee dat zij op iemand moesten passen. Dat ze in deze situatie terecht zouden komen, hadden ze naar eigen zeggen nooit zien aankomen. Ze waren echter zo bang voor de hoofdverdachte dat ze zich niet meer durfden terug te trekken.

De rechter oordeelde echter dat zij voldoende mogelijkheden hadden gehad om zich aan de situatie te onttrekken.

De ontvoeringszaak is met deze uitspraken nog niet afgedaan. De twee hoofdverdachten Lorenzo M. en zijn neef Izaan moeten nog voor de rechter verschijnen. Izaan zit momenteel nog gevangen in Brazilië. Justitie wacht op zijn uitlevering. Ze hoopt dat dat binnen drie maanden zal gebeuren.

Afpersing

Vorige week deed de rechter al uitspraak over de zaak van Louellar R. Zij is beschuldigd van poging tot afpersing, omdat zij het geldbedrag dat Melchers met haar ontvoerders was overeengekomen in ruil voor haar vrijheid, in ontvangst zou nemen.

De rechtbank veroordeelde R. tot twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zij kwam direct op vrije voeten, aangezien zij al geruime tijd in voorarrest had gezeten.

Melchers

Claudia Melchers werd ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.