BRUSSEL - De joodse Vereniging voor Slachtoffers van Terrorisme heeft bij justitie in Brussel een officiële klacht ingediend tegen de Palestijnse leider Arafat. Ook dertig burgers hebben zich op individuele basis bij die klacht aangesloten. Zij zeggen dat Araft en ook organisaties als Hamas en Jihad verantwoordelijk zijn voor "misdaden tegen de menselijkheid" in Israël.

De Belgische wetgeving staat toe dat in het buitenland gepleegde feiten voor de rechtbank in Brussel vervolgd kunnen worden. Eerder klaagden Arabische organisaties de Israëlische premier Sharon aan in Brussel, voor zijn betrokkenheid bij bloedbaden in Palestijnse vluchtelingenkampen in 1982. Sharon zal binnenkort in Brussel terecht moeten staan, maar weigert aan deze rechtszaak mee te werken.

Eerder dit jaar werden vier Rwandezen op basis van deze Belgische genocidewet veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien tot twintig jaar. Inmiddels hebben diverse internationale organisaties en slachtoffers van schendingen van mensenrechten in Brussel een twintigtal klachten ingediend tegen staatshoofden en andere politici.

Het invloedrijke Belgische Kamerlid Erdman wil inmiddels weer van de genocidewet af of deze in ieder geval fors wijzigen. De wet maakt het Belgische diplomaten en politici steeds moeilijker in het buitenland te opereren. Zo zijn de relaties tussen België en Israël momenteel vrij gespannen, vanwege de klacht tegen Sharon in Brussel.

/NIEUWSSharon krijgt oproep van Belgische justitie

/DOSSIERMidden-0osten