AMSTERDAM - De politie heeft deze week in de regio Amsterdam meer dan honderd jongeren opgepakt die hun pinpas en -code aan criminelen zouden hebben gegeven. De criminelen gebruikten de rekeningen van de jongeren om geld, dat ze door fraude hadden verkregen, weg te sluizen, meldde de politie donderdag.

Het Interregionaal Fraudeteam hield behalve in Amsterdam ook acties in Rotterdam, Den Haag, Flevoland, Utrecht en Zaanstad. Het resultaat van de totale actie wordt pas volgende week bekend, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Het fraudeteam had ruim tweehonderd jongeren in het vizier.

De criminelen stortten het geld op de rekeningen van de jonge katvangers, waarna handlangers het met de geleende pinpassen van de rekeningen haalden, legt de politie uit. In de meeste gevallen werden zo duizenden euro's opgenomen.

Taakstraffen

De fraudeurs ronselden de katvangers op schoolpleinen en via internet. Op het politiebureau hebben de meerderjarige verdachten meteen een straf aangemeten gekregen. Standaard is volgens een woordvoerster een taakstraf van 80 uur, maar uitzonderingen zijn daarop mogelijk. De minderjarigen hebben nog geen straf gekregen, omdat daarvoor een advocaat aanwezig moet zijn.

Behalve de arrestaties zetten politie en justitie ook een campagne in om jongeren op de gevaren van dit soort praktijken te wijzen. "De pakkans voor diegenen die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen is 100 procent. Meedoen aan dit soort fraude heeft verstrekkende gevolgen." De gepakte jongeren krijgen een strafblad en het wordt voor hen onmogelijk een hypotheek af te sluiten of een lening aan te gaan. "Dit kan aan het begin van een maatschappelijke carrière tot grote problemen leiden", aldus de politie.