ALPHEN AAN DEN RIJN - Nederlandse toiletten worden steeds viezer. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Service Management, dat donderdag is gepubliceerd. Van de 150 openbare toiletten die onder de loep zijn genomen, bleek slechts 12 procent echt schoon te zijn. In 2005 was dat nog 17 procent.

Bekijk video

Vooral bezoekers van warenhuizen, tuincentra en bouwmarkten kunnen de toiletten beter mijden. Daar kwam geen enkel toilet als 'goed' uit de bus. Toiletbezoek in de horeca zal iemand met smetvrees waarschijnlijk ook slapeloze nachten opleveren. Slechts 8 procent van de wc's werd daar als 'goed' bestempeld. Het best scoorden openbare gelegenheden, zoals gemeentehuizen en bibliotheken. Daar is 15 procent van de toiletten schoon.

Poepbacteriën

Ziekenhuisbezoekers met hoge nood kunnen ook maar beter uit de buurt blijven van de toiletten bij de poliklinieken en vlak bij de ingangen. Daar vonden de onderzoekers op 30 procent van de toiletzittingen 'poepbacteriën'. "Die toiletten worden vaak gebruikt, omdat mensen in ziekenhuizen al net zo zenuwachtig zijn als op Schiphol", meldde een woordvoerder van Service Management. "Helaas wordt er niet vaker schoongemaakt."

Kraan

Het is ook nog maar zeer de vraag of het handen wassen na een toiletbezoek altijd het gewenste effect heeft. De onderzoekers bestempelen bijna de helft van de kraanknoppen als 'slecht'.

Alleen de toiletzitting zelf is smeriger. Daarvan voldoet 58 procent niet aan de eisen. Overigens zijn damestoiletten over het algemeen iets schoner dan die voor de heren.