EMMELOORD - De gemeente Noordoostpolder heeft een gifalarm voor de woonwijk de Zuidert in Emmeloord donderdag rond 13.00 uur opgeheven. De maatregel was genomen na een grote brand bij het bedrijf Deen Groep, waarbij schadelijke stoffen waren vrijgekomen.


Foto: Brian Dragtstra l Brandweerman haast zich richting brandend pand

Het naburige industrieterrein zelf blijft voorlopig nog wel afgesloten. Een woordvoerster van de gemeente verklaarde dat de brandweer aan het begin van de middag het sein brand meester heeft gegeven.


Foto: Harmen de Jonge l Ramen en deuren moesten dicht

Bij metingen in de wijk De Zuidert bleek de concentratie van schadelijke stoffen in de lucht bovendien te gering om de volksgezondheid te bedreigen. Op het industrieterrein Nagelerweg zijn de controles nog gaande. De bedrijven moeten daarom alle ramen en deuren gesloten houden.


Foto: René J. Heeringa l Controles zijn nog gaande

De brandweer kreeg de melding over de brand bij de Deen Groep donderdag vlak voor 10.00 uur binnen. Boven het industrieterrein en de woonwijk hing al snel een zwarte rookwolk. Omdat het bedrijf met polyester werkt, was er vrees dat grote hoeveelheden giftige stoffen waren vrijgekomen. Operationeel leider Ruud Walter van de brandweer: "Bij polyester weet je zeker dat schadelijke stoffen vrijkomen. De vraag was vooral of de hoeveelheid schadelijk was voor de volksgezondheid."


Foto: M. Klaassens l Diverse panden werden ontruimd

Bewoners van de Zuidert en de bedrijven op het industrieterrein kregen uit voorzorg de opdracht ramen en deuren dicht te houden. Om iedereen daarvan op de hoogte te brengen, werden de rampensirenes aangezet en reed politie rond. Burgemeester Willem van Rappard van Noordoostpolder maakte eerder op de middag tijdens een persconferentie bekend dat er geen gewonden waren gevallen. Ook mogelijk explosiegevaar was snel geweken.


Foto: Bert Loedeman l

De gemeente schrapte overigens niet alleen het gifalarm voor de Zuidert. Ook diverse toegangswegen rondom het aanvankelijke rampgebied gingen aan het begin van de middag weer open. Het personeel van de bedrijven mag het industrieterrein echter nog niet in. Sommige medewerkers hebben daarom een wachtplek opgezocht met hun bedrijfsauto. Middelbare scholieren verlaten het afgesloten gebied overigens wel gewoon op de fiets.