DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie moet onderzoek doen naar het graf van het slachtoffer van de zogenoemde Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg. Dat heeft de rechter in Den Haag donderdag besloten.

Het OM laat donderdag nog onderzoek doen bij het graf. Dat meldde het OM in Zwolle. Justitie gaat kijken of het moordwapen op de locatie van het graf ligt.

De 60-jarige vrouw werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. Fiscaal-jurist Ernest Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

Louwes

Louwes heeft daarom dit onderzoek bij de rechter geëist. De advocaat van de fiscaal-jurist, Geert-Jan Knoops, gaf als reden dat er concrete aanwijzingen zijn dat het moordwapen mogelijk onder de grafsteen van Jacqueline Wittenberg ligt.

De Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft zich ook in de zaak gemengd. Volgens hem is niet Louwes de moordenaar van de rijke weduwe, maar klusjesman Michael de J. De voormalig beheerder van de begraafplaats en een vrijwilliger die tien jaar op de begraafplaats werkt, hebben gezegd dat De J. enkele dagen na de begrafenis een etui onder de grafsteen heeft geschoven.

Bovendien wijzen metingen met een detector uit dat er onder de grafsteen een metalen voorwerp van ongeveer 20 centimeter ligt, zei Knoops tijdens de behandeling van het kort geding over deze zaak.

De rechter besloot ook dat Louwes op tijd van het onderzoek op de hoogte moet worden gebracht en dat het onderzoek in aanwezigheid van een onafhankelijk deskundige moet plaatsvinden. Verder moeten de resultaten binnen 24 uur aan Louwes worden meegedeeld.

Graf

Het OM verzette zich tegen de naspeuringen bij het graf. Justitie vindt dat de rust - bij gebrek aan goede redenen - rond het graf van Wittenberg niet verstoord mag worden. De signalen van de detector zijn mogelijk afkomstig van metaalafval, stelde justitie.

Vooronderzoek

Het OM heeft dit jaar een zogeheten oriënterend vooronderzoek in de zaak verricht, naar aanleiding van bevindingen van Maurice de Hond. De conclusies van dat onderzoek luidden dat Louwes terecht is veroordeeld. "Die conclusies blijven ook nu recht overeind", aldus de woordvoerder van het college.

Knoops

Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops toonde zich donderdag verheugd over het vonnis. Volgende week behandelt de Hoge Raad het herzieningsverzoek dat Knoops in de zaak-Louwes heeft ingediend.

Hij zal de argumenten waarmee de Haagse rechter het grafonderzoek heeft toegewezen aan de raad voorleggen. "In een zaak als deze, waarbij zo veel belangen zijn gemoeid, dient iedere onzekerheid te worden weggenomen", aldus Knoops.

"Het is te betreuren dat het überhaupt tot een kort geding heeft moeten komen en dat justitie niet zelf op vrijwillige basis dit onderzoek heeft willen uitvoeren."