DEN HAAG - Meer dan vijftig Nederlanders en Belgen hebben aangeboden de paarden die betrokken waren bij het drama in het buitendijkse gebied bij Marrum vorige week, onderdak te bieden in hun eigen wei. Ook bieden paardenliefhebbers aan de dieren financieel te adopteren. Dat laat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren woensdag weten.

"We krijgen echt tientallen mails binnen met dit soort aanbiedingen", zegt Thieme. De kans dat mensen de paarden daadwerkelijk in hun eigen wei krijgen, is klein. Thieme: "De paarden zijn tenslotte iemands eigendom. Zolang er geen sprake is van een onteigening is adoptie dus niet mogelijk."

Eigenaar It Fryske Gea meldde dinsdag dat de dieren, in tegenstelling tot eerdere geluiden, niet voor de slacht bedoeld zijn. De Partij voor de Dieren gelooft dat verhaal niet en gaat door met inzamelen van geld. Het fonds van de partij moet de toekomst van de paarden financieren. De partij kon woensdag nog niet zeggen hoeveel geld er is binnengekomen op rekeningnummer 21.24.86.934.

Vorige week raakten in de nacht van dinsdag op woensdag ruim honderd paarden buitendijks ingesloten nadat een storm het zeewater had opgestuwd. In totaal twintig paarden overleefden het drama niet. Het paard dat als laatste uit het water kwam en amper nog op zijn benen kon staan, is ook overleden.