AMSTERDAM - De politie weet nog niet wie achter de beschieting op de krantendrukkerij van uitgever PCM in Amsterdam Duivendrecht zit. Het pand werd in de nacht van dinsdag op woensdag door onbekenden aangevallen met zwaar geschut, mogelijk een granaatwerper.

Willem Woelders, commissaris van de regionale recherche van de politie Amsterdam, zei woensdag dat het nog te vroeg is over daders in een bepaalde richting te denken.

Niemand raakte bij de ontploffing gewond. Wel veroorzaakte de explosie flinke schade aan de betonnen gevelwand en binnen in het pand. Ook sneuvelden drie ramen. Volgens een medewerker van de drukkerij was de dreun tegen 00.30 uur door het hele gebouw te voelen.

Dader

De politie onderzoekt de omgeving af naar sporen. Ze roept mensen op die iets hebben gezien of gehoord zich te melden. Van de dader(s) ontbreekt tot nu toe elk spoor.

E-mail

Het ANP ontving woensdagochtend rond 09.00 uur een e-mail waarin de aanslag werd opgeëist. De verzender zegt te spreken namens RaRa, de gewelddadige actiegroep waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren tachtig. De politie bekijkt die mail serieus.

In het gebouw aan de Van der Madeweg worden onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad gedrukt. Woelders wilde woensdag nog niets zeggen over een link met een nabijgelegen transformatorhuisje. Mogelijk zou dat een doelwit zijn geweest. De commissaris zei dat in het onderzoek niets wordt uitgesloten.

Geschokt

De krantenredacties speculeren vanuit welke hoek de aanslag kan komen. "De actie kan gericht zijn tegen de hele pers", zegt Het Parool-hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen. "We zijn allemaal ongelooflijk geschokt. Mensen die dit doen, nemen het risico dat er slachtoffers vallen. Onvoorstelbaar." Volgens hem wordt gedacht aan extra beveiliging bij het gebouw van Het Parool.

Bizar

Volgens NRC en Trouw waren er de laatste tijd geen publicaties die aanleiding kunnen zijn voor een aanslag. "Het is heel bizar wat er is gebeurd vannacht. Aan de andere kant zijn we ook heel nieuwsgierig wie dit heeft gedaan", aldus Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Birgit Donker van NRC is vooral verbaasd. "Natuurlijk wordt er druk gespeculeerd, maar daar wil ik me liever niet aan wagen."