LEIPZIG - Iedere vierde inwoner van Duitsland heeft extreem rechtse opvattingen. Ook personen die zichzelf als 'links' bestempelen, keuren niet elke rechts-extremistische uitlating af.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse Friedrich-Ebert-stichting, waarvan Duitse media woensdag de resultaten presenteerden. Ruim een kwart van de inwoners van de Bondsrepubliek is voorstander van een sterke eenheidspartij die de zogenoemde Volksgemeenschap belichaamt. Ook het nationalisme neemt toe. In sommige regio's toont bijna de helft van de burgers zich vijandig jegens buitenlanders.

Van de bijna 5000 ondervraagde burgers vindt bijna 18 procent de invloed van joden nog steeds te groot. Een leider met ijzeren vuist ziet ruim 15 procent zitten.

Misleidend

De onderzoekers benadrukken dat extreem rechts eigenlijk een misleidend begrip is. Het suggereert dat het om een duidelijk af te bakenen randverschijnsel gaat. Rechts-extremistische opvattingen worden echter dwars door alle lagen van de bevolking aangetroffen, bij alle generaties, in alle deelstaten en bij kiezers van alle partijen, aldus de wetenschappers van de universiteit in het Oost-Duitse Leipzig.

Maatregelen

Omdat personen met rechts-extremistische opvattingen een zeer uiteenlopende groep vormen, zijn niet alleen maatregelen nodig tegen jongeren en personen in moeilijke economische omstandigheden. De onderzoekers pleiten voor een brede maatschappelijke aanpak.