AMSTERDAM - De oorzaak van de botbreuk die bij een baby in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is geconstateerd, heeft te maken met het broze skelet van het kindje.

Bekijk video

De ruim een half jaar oude baby ligt al sinds de geboorte in het ziekenhuis en verkeert daardoor niet in een goede conditie. Ook heeft het kindje door onder meer medicijngebruik broze botten, aldus een woordvoerder van het hospitaal.

Het ziekenhuis schakelde na de ontdekking van de breuk de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie in, maar begon ook een eigen onderzoek. De resultaten daarvan zijn woensdag bekend geworden. Daaruit blijkt dat de breuk niet door omstandigheden van buitenaf is ontstaan.

Meer botbreuken

Afgelopen weken werden ook onverklaarbare botbreuken geconstateerd bij baby's in het VU Medisch Centrum en het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. Daarvan zijn de oorzaken nog niet bekend.

Het VU Medisch Centrum berichtte 18 oktober over vreemde botbreuken die in een tijdsbestek van twee weken bij twee baby's werden ontdekt. Kort daarop, op 26 oktober, ontdekten artsen in het AMC eveneens een onverklaarbare breuk bij een baby. Bij het jonge patiëntje in het St. Elisabethziekenhuis werd op 29 oktober een gebroken bovenbeentje geconstateerd.

Beveiliging

Het ziekenhuis trof net als het VU medisch centrum, het AMC en een derde ziekenhuis in Amsterdam, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, maatregelen. Zo werd de beveiliging verscherpt en bleven baby's veelal op de kamer bij de moeder.