AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen de 21-jarige H. van der G.. De vrouw zou PvdA-voorman Wouter Bos hebben bedreigd.

Ook wil het OM dat de rechter de verdachte onder toezicht van de reclassering stelt.

De vrouw uit Ottersum heeft bekend op 17 februari Bos te hebben bedreigd in een fax naar het landelijke partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Daarin schreef ze: "Heej Wouter, ken je me nog? Als je nu niet omslaat en tegen stemt (zoals de SP), gebeurt er dit met je (maar dan is het jouw hoofd)". Ze had een foto van een afgehakt mensenhoofd bijgevoegd.

E-mail

De vrouw had op 20 en 23 februari ook nog een e-mail gestuurd naar het PvdA-kantoor waarin ze de politicus met de dood bedreigde

Volgens haar advocaat Michiel Hoppenbrouwers blijkt uit een psychologisch rapport dat zijn cliënte verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij vindt een geheel voorwaardelijke straf voldoende. De vrouw is al in behandeling. Deskundigen hebben aangegeven dat die nog lange tijd moet duren en dat de kans op herhaling groot is.

Leerstraf

Overigens is het niet de eerste keer dat Van der G. Bos heeft bedreigd. In 2003 veroordeelde de rechtbank haar om die reden al tot een leerstraf van dertig uur. Volgens de officier van justitie mag het toch echt niet zo zijn dat dit nog een derde keer gebeurt.

Zijn strafeis is volgens eigen zeggen dan ook "een stok achter de deur". "Het versturen van dit soort teksten en foto's is toch wel erg bedreigend in deze tijd", zei hij.

Impact

De verdachte woonde de zitting niet bij. Volgens haar advocaat zou dit een ernstige terugslag in de behandeling betekenen. Ook was de impact die haar daad heeft gehad op de kleine gemeenschap in haar dorp een reden niet te verschijnen. De officier van justitie wilde wel graag dat Van der G. aanwezig was en vroeg de rechtbank tevergeefs de zaak aan te houden.

De rechtbank doet 22 november uitspraak.