ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat proberen alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels te verbieden. Justitie vindt dat de motorclub niet in de samenleving thuishoort wegens zijn criminele activiteiten. De rechtszaak tegen 22 Hells Angels begint na de zomer van 2007.

Het landelijk parket van het OM heeft woensdag bij zes rechtbanken een verzoek ingediend de Angels verboden te verklaren. Ook wil het alle stichtingen en verenigingen van de motorclub laten ontbinden. Volgens justitie is het uniek in de wereld dat een land alle afdelingen van de Hells Angels in een land wil verbieden.

Amsterdam

De Amsterdamse afdeling van de Hells Angels denkt dat justitie weinig kans van slagen heeft. Volgens Vincent Kraal, advocaat van het Amsterdamse chapter, "is het nog nooit ergens gelukt om de club te verbieden, als het al geprobeerd is".

Kleurlingen

Kraal: "De Angels zijn vooral geschokt door de bewering van justitie dat kleurlingen geen lid zouden mogen worden. Dat is een absurde bewering. Meer dan de helft van de Amsterdamse afdeling is gekleurd."

De president van de Amsterdamse afdeling reageerde gelaten. "Ze willen ons verbieden, maar het is allemaal flauwekul. Meer wil ik er niet over zeggen. Ik laat dat aan onze advocaat over", aldus de Angels-voorman voor BNR Nieuwsradio.

Trucje

De Amsterdamse chapter heeft woensdag een brief ontvangen van justitie waarin wordt gesproken over het verbod. Alle beschuldigingen zijn volgens de Hells Angels-president onzin. "Het is gewoon weer een trucje van justitie."

Criminele organisatie

Het OM verdenkt de stichtingen en verenigingen en hun bestuurders van deelname aan een criminele organisatie. "Het gaat daarbij niet om vergrijpen van individuele leden, maar om grootschalige criminele activiteiten in georganiseerd verband", aldus een woordvoerder.

Bij eerdere invallen in clubhuizen van de motorclub hebben politie en justitie vorig jaar hennepplantages, vuurwapens en munitie aangetroffen. Ook werden tijdens evenementen die de Hells Angels hadden georganiseerd, drugs verkocht. "De bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor de clubs, hebben op geen enkele wijze afstand van deze verboden gedragingen genomen."

Discriminatie

De zeven lokale afdelingen van de Angels hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan onder meer valsheid in geschrifte, verduistering, heling en poging tot oplichting. Ook zou de motorclub zich schuldig maken aan discriminatie van personen op grond van ras en huidskleur. Volgens de wereldwijd geldende regels van de Angels mogen negers geen lid van de club worden.

Het gaat om overtredingen van het civiele recht. Justitie wil het verbod op de Angels bij de civiele rechter afdwingen. Alle misdrijven op het gebied van strafrecht die inmiddels uit onderzoeken naar voren zijn komen, zoals de deelname aan een criminele organisatie, worden ook in de procedure meegenomen.

Justitie heeft de verzoeken voor het verbod en de ontbinding van de Angels ingediend bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle. De procedure gaat per afdeling (chapter) worden gevoerd.

Internationale belangstelling

Volgens de woordvoerder geniet de actie van het OM veel internationale belangstelling. "Men kijkt mee. Veel landen hebben problemen met de Hells Angels en zoeken methoden om die op te lossen. Ze zullen zeker kijken of dit werkt." De procedure gaat naar verwachting een half jaar duren. Justitie gaat de rechtbanken vragen een verbod direct op te leggen, ook al gaan de Angels tegen deze beslissing in hoger beroep.

In totaal hebben de Hells Angels in Nederland ongeveer 110 leden. Ongeveer vijftig van hen zijn formeel verdachte. Justitie pakt de overigen vermoedelijk later nog strafrechtelijk aan.

Getuige

Vorige week werd bekend dat de bedreigde getuige die het OM had in de strafzaak, was afgehaakt. Inmiddels heeft het OM een opvolger, voor wie nog wel toestemming moet worden gevraagd om een bedreigde status te verlenen. Het gaat om getuige D., die ook belastende verklaringen over de vermeende afpersbende van Willem Holleeder heeft afgelegd.

Het onderzoek naar de vermeende criminele handel en wandel van de Hells Angels loopt al sinds 2003. In 2004 kwam daar een geruchtmakend onderzoek bij: De moord op drie Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Het hoger beroep tegen twaalf Nomads loopt nog. Het OM heeft tegen hen twintig jaar celstraf geëist.

Verdachten

Geen van de 22 verdachten zit nog vast. Een van hen is Willem van B., die in 2004 werd afgezet als 'president' van het Amsterdamse chapter. Ook de huidige voorzitter Daniel 'Unu' en Harry S. een ander invloedrijk lid van de Amsterdamse club, zijn verdachten.

Bij de grootscheepse actie vorig jaar oktober werden in totaal 47 mensen aangehouden. De overige 25 Angels komen mogelijk ook nog voor de rechter.

Wet

Het artikel in het Burgerlijk Wetboek waarmee het Openbaar Ministerie (OM) de Hells Angels wil laten verbieden, wordt volgens Michiel van Emmerik, hoofddocent staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden, zelden gebruikt. Hij noemt het ook bijzonder dat de gang naar de civiele rechter wordt gemaakt voordat de strafzaak tegen de Hells Angels is afgerond.

In artikel 20 van boek 2 Burgelijk Wetboek staat dat een rechtspersoon waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde door de rechtbank verboden kan worden verklaard en ontbonden.

In 1998 gebeurde dat met de extreem rechtse CP'86. "Dat was nog uitzonderlijker omdat dat om een politieke partij ging'', aldus Van Emmerik. "Daar gaat men meestal terughoudender mee om. Het is bijvoorbeeld nog niet bij de pedopartij gebeurd.''

De docent noemt artikel 20 als een mogelijkheid om een organisatie buiten het strafrecht om te verbieden. "De wet is ruim geformuleerd, zodat op alle onderdelen een verbod kan komen, waarna ontbinding volgt.''

Volgens Van Emmerik moeten de overtredingen op grote schaal plaatsvinden. "Het niet afdragen van premies valt daar ook onder.