WASHINGTON - Het omvangrijke Iraakse wapenrapport bevat 'gaten'. Dat stellen Amerikaanse inlichtingendiensten vrijdag in een eerste voorlopige conclusie over het dossier dat Irak onlangs indiende. Van sommige chemische en biologische middelen ontbreekt de informatie. Dat meldde vrijdag The New York Times.

Irak moest volgens een VN-resolutie voor 8 december een complete inventaris overhandigen van het eigen wapenprogramma. Dat leverde .000 pagina's informatie op die zowel in Washington als bij het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) worden bekeken.

De Amerikaanse inlichtingendiensten vinden nu dat er nog veel vragen onbeantwoord blijven. Volgens The New York Times is er bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag waarom Irak de afgelopen jaren probeerde uranium in Afrika te kopen.

Een anonieme functionaris die de stukken heeft kunnen bekijken, zei: "Het is opmerkelijk hoe weinig nieuwe informatie er in staat en hoe weinig moeite is gedaan om de 'gaten' te verklaren die iedereen kent sinds de inspecteurs uit Irak vertrokken."

Het dossier zou wel enige belangrijke details bevatten over het kernwapenprogramma voor 1991. Maar er zouden geen tekeningen of beschrijvingen instaan van apparatuur die nodig is voor het produceren van verrijkt uranium.

Overtreding

Het Witte Huis heeft steeds gezegd dat 'gaten' in het document een overtreding van de VN-resolutie kunnen betekenen, met een mogelijke aanval op het land als gevolg.

Volgens The New York Times heeft president Bush nu drie opties: nadere antwoorden eisen bij Irak; doorgaan met de inspecties en de inspecteurs nog specifiekere informatie geven; en als laatste aangeven dat Irak in overtreding is.

Daartoe moet Amerika de VN-Veiligheidsraad er wel van kunnen overtuigen dat Irak weet heeft van wapens die niet zijn opgegeven in het document.