MANAGUA - Zestien jaar na een verkiezingsnederlaag als president heeft de Sandinistische leider Daniel Ortega opnieuw het hoogste ambt in Nicaragua in de wacht gesleept. Voor de regering van de Amerikaanse president George W. Bush is de zege van Ortega in de verkiezingen van zondag een onaangename verrassing.

Bekijk video

Washington beschouwt Ortega als een bondgenoot van de Venezolaanse president Hugo Chávez en de Cubaanse leider Fidel Castro. In de aanloop naar de verkiezingen waarschuwde Washington de Nicaraguanen daarom niet op Ortega te stemmen.

Een zege van de 60-jarige Sandinistische leider zou de deelname van Nicaragua aan het Midden-Amerikaanse handelsblok Cafta in gevaar brengen, waarschuwde de Amerikaanse minister van Handel Carlos Gutierrez.

Revolutionair

Ortega zelf denkt echter dat hij met Washington zal kunnen samen werken. Hij benadrukt dat hij niet langer de revolutionair is die anti-Amerikaanse toespraken houdt. Ortega predikt tegenwoordig de liefde voor God en heeft vergeving gevraagd voor de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt.

Opstand

Als leider van het Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) gaf Ortega tussen 1979 en 1990 al eerder leiding aan Nicaragua. Hij was een van de negen commandanten van het Sandinistische front, dat op 19 juli 1979 met een gewapende opstand een eind maakte aan het bewind van de door de Amerikanen gesteunde dictator Anastasio Somoza. Ortega gaf eerst leiding aan een overgangsregering en werd in 1985 tot president gekozen.

Dat Ortega zo'n prominente rol speelde in het verzet tegen Somoza was niet vreemd. Op zijn 22ste was hij al een volleerde stadsguerrillero en studentenleider. Geboren in het mijnstadje La Libertad, waar de mijnwerkers vaak met harde hand werden aangepakt door de gehate Nationale Garde van Somoza, kreeg hij de politieke strijd met de paplepel ingegoten.

Zijn vader was een groot bewonderaar van de patriottische guerrillaleider Augusto Cesar Sandino die protesteerde tegen de Amerikaanse overheersing van Nicaragua.

Verenigde Staten

Ook Ortega's Sandinistische beweging was gekant tegen de bemoeienissen van de Verenigde Staten met het Midden-Amerikaanse land. De Amerikanen hadden grote economische belangen in de regio en waren tegen het radicaal-linkse beleid van de regering. Daarom steunden de VS de pro-Amerikaanse Contra's in Nicaragua.

Na de onverwachte nederlaag in 1990 tegen de centrumkandidate Violeta Chamorro verloor Ortega nog twee presidentsverkiezingen. Hij bleef echter de leider van het FSLN. Zelfs tal van corruptiezaken binnen het FSLN en de beschuldigingen aan het adres van Ortega dat hij zijn stiefdochter seksueel had misbruikt, zorgden niet voor een verandering binnen de top van de partij.

Dissidenten

Ortega kon echter niet voorkomen dat een groep dissidenten zich van het FSLN losmaakte en afgelopen zondag met een andere kandidaat aan de verkiezingen deelnam. De dissidenten betichtten Ortega van opportunisme omdat het FSLN het enkele jaren geleden in de beide Kamers van het Congres op een akkoordje met de conservatieve Constitutionele Liberale Partij (PLC) gooide. De politieke vijanden maakten afspraken over het verdelen van alle belangrijke posities in het land.

Dat de splitsing binnen het Sandinistische kamp niet tot een nieuwe nederlaag voor Ortega heeft geleid, is vooral een gevolg van de onvrede bij veel Nicaraguanen over het economisch liberale beleid van de laatste twee PLC-presidenten, Arnoldo Alemán en Enrique Bolanos.

De twee staatshoofden slaagden erin de inflatie binnen de perken te houden, het begrotingstekort te verminderen en voor economische groei te zorgen. Desondanks leeft het grootste deel van de bevolking nog altijd in armoede. Bijna 80 procent van de Nicaraguanen heeft minder dan 2 dollar per dag te besteden.