ROME - De Italiaanse justitie heeft opnieuw een procedure in werking gesteld om de Verenigde Staten om uitlevering te verzoeken van 25 veronderstelde CIA-agenten en een luchtmachtofficier die betrokken zouden zijn geweest bij de ontvoering van radicale Egyptische imam in Milaan.

Het parket in Milaan zei een nieuwe aanvraag te hebben ingediend bij het ministerie van justitie van de nieuwe regering van premier Romano Prodi. De vorige conservatieve regering van Silvio Berlusconi besloot van een verzoek om uitlevering aan Washington af te zien.

Gemarteld

De imam Osama Mustafa Hassan Nasr werd in 2003 in Milaan van de straat geplukt en via de luchtmachtbasis Aviano en Duitsland naar Egypte overgebracht, waar hij volgens zijn zeggen is gemarteld.

Bij de ontvoering waren volgens het OM ook hoge functionarissen van de Italiaanse militaire inlichtingendienst SISMI betrokken. De Italiaanse minister van justitie Clemente Mastella zei onlangs dat niet alleen hij, maar het kabinet over een eventueel uitleveringsverzoek moet beslissen.