LONDEN - Een Britse moslim die lid was van Al-Qaida en die heeft bekend een serie aanslagen te hebben willen plegen in Londen en de Verenigde Staten, Dhiren Barot, is dinsdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Zeker veertig jaar daarvan moet Barot uitzitten, waarna hij bij goed gedrag kan vrijkomen.

De 34-jarige Barot, die werd geboren in India maar opgroeide in Groot-Brittannië, was van plan aanslagen te plegen op prominente doelen in de Verenigde Staten, waaronder de beurs in New York en de hoofdkantoren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, beide in Washington.

Metro

Hij beraamde daarnaast gelijktijdige aanslagen in Groot-Brittannië, waaronder een bomaanslag op een metrotrein terwijl die door een tunnel reed onder de rivier de Theems.

Andere doelwitten waren hotels als The Ritz en The Savoy, en Londense spoorwegstations als Waterloo, Paddington en King's Cross. Volgens aanklager Edmund Lawson wilde hij een "zwarte dag" van terreur ontketenen.

Slachting

Rechter Neil Butterfield oordeelde dat Barot ervoor had gekozen zijn leven te gebruiken om dood en verderf te zaaien in de westerse wereld. "U was van plan honderden, zo niet duizenden geheel onschuldige mannen, vrouwen en kinderen af te slachten", zei hij. De plannen waren uitgekiend en Barot was vastbesloten ze uit te voeren, aldus Butterfield.

Limousines

Barot begon volgens Lawson met het beramen van de aanslagen op Amerikaanse financiële doelen in 2000. In de Britse hoofdstad wilde hij met explosieven volgeladen limousines tot ontploffing brengen in ondergrondse parkeergarages van hotels en treinstations.

Daarnaast waren hij en zeven medeplichtigen van plan een radioactieve 'vuile bom' te laten ontploffen in Londen. De zeven medeplichtigen verschijnen volgend jaar in Groot-Brittannië voor de rechter.

Verkennend

Barots advocaat Ian MacDonald wees er op dat Barots plannen ruw en verkennend waren en nog lang niet in de uitvoeringsfase verkeerden. "Er is geen enkel bewijs dat een datum voor een aanslag was gepland", aldus MacDonald.

De aanklagers zeiden daarentegen dat de aanslagen "aanstaande" waren. Volgens hen schreef Barot dat hij aan bommen napalm en spijkers wilde toevoegen om hun dodelijke effect te vergroten.

Video

Lawson liet maandag delen van een video zien die Barot opnam bij een bezoek aan New York in 2001. Daarop zijn onder meer de torens van het World Trade Center te zien en is te horen hoe een man die niet in beeld verschijnt het geluid van een explosie nadoet. Barot wist volgens de aanklager niets van de aanslagen van 11 september 2001. Na die aanslagen zou Barot de plannen voor de VS in de koelkast hebben gelegd.

Barot werd vanaf 1995 opgeleid in trainingskampen voor terroristen in Pakistan, Kashmir, Maleisië en de Filipijnen. Daar raakte hij geïnspireerd om een "zwarte dag voor de vijanden van de islam" te plannen, citeerde Lawson uit een aantekeningenboekje van Barot.

Massavernietigingswapens

De Brit werd in augustus 2004 gearresteerd. Volgens de Amerikaanse autoriteiten bediende hij zich van het alias Issa al-Britani en was hij een handlanger van Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september. Hij wordt in de VS en Jemen gezocht op afzonderlijke beschuldigingen.

Nu in Groot-Brittannië vonnis is gewezen kan hij voor een bepaalde periode naar de VS worden overgebracht om daar terecht te staan. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken behelst de Amerikaanse aanklacht tegen Barot onder meer plannen voor het gebruik van massavernietigingswapens.

Vooroordelen

Inayat Bunglawala van de Britse Moslim Raad zei bezorgd te zijn dat de veel aandacht trekkende zaak de vooroordelen tegen moslims in Groot-Brittannië zal versterken. "Veel moslims zijn bezorgd voor een verharding van de vooroordelen", aldus Bunglawala, "van attitudes waar al de geur van de lynchpartij omheen hing".

Andere Britten zeiden blij te zijn met het vonnis, maar waarschuwden voor zelfgenoegzaamheid. Winkelbediende Sandra Conteras zei dat de uitschakeling van Barot geen garantie is dat het niet weer gebeurt. "Er zijn daar een heleboel mensen die hetzelfde willen doen als hij. Hij is niet de enige", aldus de 27-jarige Conteras.