DEN HAAG - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn teleurgesteld in VVD-minister Pieter Winsemius omdat hij uitspraken over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek heeft herroepen.

Op de radio zei Winsemius aanvankelijk dat de renteaftrek wellicht vanaf 2010 geleidelijk kan worden afgeschaft. "Op dit moment is het te vroeg. Dat je er op termijn naar gaat kijken, dat zou niet uitgesloten zijn", zei Winsemius in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden. Voor de mensen die al een hypotheek hebben is geleidelijkheid volgens hem belangrijk.

De uitspraken waren opvallend omdat de VVD in de verkiezingscampagne juist benadrukt dat er op geen enkele manier aan de hypotheekrenteaftrek mag worden getornd.

Onverantwoord

Later op de dag benadrukte de VVD-bewindsman dat hij naar eigen zeggen niet van de VVD-lijn is afgeweken. "Het is onverantwoord de hypotheekrenteaftrek op dit moment ter discussie te stellen", stelde hij in een verklaring. De aanschaf van een huis is een diepteinvestering, aldus de VVD-bewindsman.

"Vertrouwen is een sleutelbegrip in de woningmarkt, dit vertrouwensaspect geeft wat mij betreft ook de doorslag als de volkshuisvestelijke noodzaak kleiner wordt. Al die Nederlanders die vermogen in huizen hebben geïnvesteerd moeten zeker zijn van die investering. Ook na 2010."

Vreugde

De vreugde die de uitspraken van Winsemius in eerste instantie bij PvdA en GroenLinks veroorzaakten, verdween dus snel. "Dit is een heel teleurstellende actie van de minister. We dachten dat we een bondgenoot hadden, maar blijkbaar was het een brug te ver", aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik. Zijn partij wil zo mogelijk deze week nog een debat met Winsemius.

Ideologie

PvdA-Kamerlid Ferd Crone noemde de aanvankelijke woorden van Winsemius een verademing. "Ik heb het hem zelf nog horen zeggen", zei Crone. Nu noemt hij het jammer dat "de VVD-ideologie het weer gewonnen heeft van de man die de problemen op de woningmarkt wilde oplossen". PvdA en GroenLinks zijn voor beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Winsemius is naar eigen zeggen dinsdag platgebeld na zijn uitspraken. De woordvoerder van VVD-leider Mark Rutte ontkent dat er druk is uitgeoefend om de uitspraken te herroepen. Volgens de woordvoerder heeft Winsemius geen dingen gezegd die afwijken van de partijlijn. "Maar blijkbaar heeft hij niet helder genoeg aangegeven dat ons standpunt over hypotheekrenteaftrek voor nu en altijd geldt."