MARRUM - De paarden die vorige week in het hoge water strandden in de Friese gemeente Ferwerderadiel zijn niet bestemd voor de slacht. De geruchten die hierover de ronde deden berusten op een misverstand. Dat zei Ultsje Hosper, directeur van vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea, dinsdag in het Radio 1 Journaal.

De gemeente Ferwerderadiel werd de afgelopen dagen overstelpt met telefoontjes van mensen die het zielig vinden dat veel paarden alsnog naar het slachthuis zouden moeten, terwijl ze juist van de verdrinkingsdood waren gered.

Drachtig

Volgens Hosper is de helft van de dieren drachtig en is geen enkel dier bestemd voor de slacht. De dieren zijn dinsdag overgebracht naar de diverse stallen van de eigenaar.

Schuld

Hosper stelt ook dat de eigenaar geen schuld heeft aan de benarde situatie waarin de paarden terechtkwamen. Hij zou al sinds 15 oktober bezig zijn dieren van de kwelder te halen. Zij werden vorige week dinsdag naar een afgebakende heuvel gebracht, maar hebben volgens Hosper om onbegrijpelijke reden geprobeerd naar de kant te zwemmen.

Daarbij raakten de ongeveer 190 paarden in de problemen en wisten zich in veiligheid te brengen door op een ander verhoogd stukje land te gaan staan. Twintig viervoeters overleefden het niet, vijf bereikten de kust.