KOPENHAGEN - De Europese Unie gaat in december 2004 besluiten of Turkije lid mag worden. Als het land dan voldoende vooruitgang boekt met hervormingen, onder meer op het gebied van mensenrechten, kunnen de officiële onderhandelingen 'zo snel mogelijk' beginnen. Die kunnen nog wel jaren duren.

Dat heeft premier Rasmussen van fungerend EU-voorzitter Denemarken gezegd na afloop van een vergadering van EU-leiders in de nacht van donderdag op vrijdag.

Premier Balkenende ging akkoord met deze afspraak. Hij wilde tot nu toe hooguit een 'rendez-vousdatum' steunen waarop zou worden bekeken of er toetredingsgesprekken konden beginnen. Een Frans-Duits voorstel ging uit van toetredingsgesprekken vanaf juli , als eind 2004 duidelijk zou zijn dat Turkije zijn zaakjes voldoende op orde zou hebben

"Het accent ligt nu op het voldoen aan de criteria. Bij het Frans-Duitse voorstel lag de nadruk op de start van de onderhandelingen in 2005." Pikant detail is dat Nederland in de tweede helft van 2004 EU-voorzitter is.