WASHINGTON - De Verenigde Staten beschikken over bewijs dat Iran in het geheim twee grote kerncentrales bouwt die zouden kunnen dienen voor de productie van kernwapens. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdagavond gemeld.

Op commerciële satellietfoto's die in september zijn gemaakt, zijn kerncentrales te zien bij de steden Natanz en Arak. "Het is verontrustend nieuws. We zitten niet te wachten op nog een kernmacht, zeker niet een Iran dat terrorisme sponsort, zoals het in het verleden heeft gedaan", zo citeerde de zender de Republikeinse senator Richard Shelby. Hij is vice-voorzitter van de inlichtingencommissie van de senaat.

Iran: 'vredesdoeleinden'

Iran zei vrijdag dat zijn kerncentrales echter uitsluitend worden gebruikt voor 'vredesdoeleinden' en dat die onder toezicht van de internationale gemeenschap staan.

Volgens regeringswoordvoerder Abdullah Ramezanzadeh zijn alle kerncentrales in het land legaal. "Het Internationaal Atoomenergie Agentschap weet van onze activiteiten en het gebruik van radioactief materiaal, zowel voor onderzoek, chemische verwerking of geneesmiddelenproductie."

De woordvoerder voegde eraan toe dat de IAEA-inspecteurs "te allen tijde overal in Iran mogen kijken, op plaatsen waar wij ze over hebben geïnformeerd of waar ze zelf informatie over hebben".

Bezorgd

Ook kernwetenschapper David Albright is bezorgd. Hij zei dat de grootschaligheid van de centrales in combinatie met de geheimhouding ervan de indruk wekken dat Iran werkt aan de bouw van nucleaire wapens. Albright is hoofd van het Instituut voor Wetenshcap en Internationale Veiligheid (ISIS), dat de foto's heeft geanalyseerd. ISIS is een onpartijdige non-profitorganisatie die de verspreiding van kernwapens wil stoppen.

Iran heeft een erkende kerncentale in Bushehr, die is gebouwd voor de energievoorziening. Volgens de Iraanse VN-ambassadeur Javad Zarif gebruikt zijn land kernvoorzieningen alleen voor civiele doeleinden.

Een woordvoerder van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen zei dat het agentschap al een tijd wil kijken in Natanz en Arak. De Iraanse autoriteiten hebben dat tot nu toe steeds verboden. Iran heeft het nucleaire non-proliferatieverdrag getekend. Het IAEA is de internationale organisatie die toeziet op naleving ervan.