LINGEWAARD - Ruim honderd ME'ers en politiemensen en veertig militairen zijn dinsdagmorgen vroeg begonnen aan de ontruiming van Fort Pannerden in het Gelderse Doornenburg (gemeente Lingewaard).

Pas na dertien uur breekwerk kon de mobiele eenheid de eerste bezetters van het bolwerk naar buiten brengen en aanhouden. Er zouden tussen de vijftien en 25 krakers in het fort zitten. Het fort is sinds 2000 na tientallen jaren leegstand gekraakt.

Verdedigingswerk

Het fort is in 1869 gebouwd als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie, op de strategische plek waar Waal en Rijn zich splitsen. Dat Fort Pannerden oorspronkelijk een verdedigingswerk is, bleek dinsdag.

De mobiele eenheid en de militairen hadden de grootste moeite om in het bolwerk met de metersdikke muren en de gesloten ophaalbrug te komen. Dat lukte uiteindelijk via het door de krakers zwaar gebarricadeerde dak.

Defensie

Het Nationaal Coördinatie Centrum, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, regelde alle inzet voor dinsdag. Er was dan ook volgens waarnemend burgemeester Paul Peters van Lingewaard officieel toestemming voor de inzet van Defensie.

De landmacht zorgde onder meer voor rijplaten in het drassige weiland, noodbruggen over de gracht rondom het fort, een rupsvoertuig en verbindingsmaterieel. De pont over het Pannerdensch Kanaal is dinsdag uit de vaart gehaald.

Bommetjes

Ongeveer 25 sympathisanten die buiten het fort stonden, richtten een brandende barricade op en gooiden met verfbommetjes. Zij vertrokken na een vordering van de politie. Twee van hen zijn aangehouden. De krakers in het bouwwerk verschansten achter dichtgelaste deuren en zitten vastgeketend in beton.

Bestemmingsplan

De actievoerders weigeren vrijwillig te vertrekken aldus woordvoerder Jan Cafard. "Wij wilden wel gaan als er een goed bestemmingsplan was, maar de gemeente en Staatsbosbeheer laten hier nu voorlopig antikraakwachten verblijven. Dat vinden we een gebaar van minachting."

De krakers organiseerden rondleidingen door het fort en verhuurden het voor feesten en partijen. Zij wonnen daarmee de sympathie van de buurt.

Losbranden

De ME moet in het fort 126 ruimtes doorzoeken om alle actievoerders te vinden. Het in loszagen en -branden van actievoerders gespecialiseerde BraTrateam uit Utrecht is daar onder andere mee bezig.

Op tal van plaatsen zijn deuren en gangen dichtgelast, maar niet achter alle dichtgemaakte doorgangen zitten krakers. Cafard: "Om deze stuitende actie te doen slagen zullen ze hard moeten werken." Het was aan het begin van de avond niet duidelijk of de ME er in zal slagen de ontruiming dinsdag af te ronden.

Arrestaties

De mobiele eenheid heeft inmiddels dertien krakers uit het zwaar gebarricadeerde Fort Pannerden in Doornenburg gehaald. Het gekraakte bolwerk is echter nog niet leeg. Hoeveel actievoerders zich nog hebben verstopt achter dichtgelaste deuren in de ruim honderd ruimtes en gangen is niet duidelijk.

Dat heeft waarnemend burgemeester Paul Peters van Lingewaard meegedeeld. De krakers zijn direct aangehouden en afgevoerd in een arrestantenbusje. Eerder op de dag zijn twee sympathisanten aangehouden op de Waaldijk.