ROTTERDAM - Uit de raffinaderij van Kuwait Petroleum aan de Moezelweg in Europoort is donderdagavond een geringe hoeveelheid butagas ontsnapt. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. Kort na 1.00 uur vrijdag is het sein veilig gegeven.

Het gas kwam iets na 22.00 uur vrij doordat er een veiligheidsklep van een opslaginstallatie voor gas openging. ,,Omdat de gaswolk die toen vrijkwam richting de snelweg dreigde te drijven, hebben we een aantal noodmaatregelen moeten nemen'', aldus de woordvoerder van Kuwait Petroleum. Wegen in de directe omgeving werden afgezet en bedrijven in de buurt gewaarschuwd.

Het defect aan de veiligheidsklep is volgens het bedrijf hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een bevroren leiding. De brandweer heeft de inhoud van het lekkende gasreservoir overgepompt. Met waterkanonnen werd het ontnapte gas zoveel mogelijk verdund. ,,Het gas bindt zich zo aan het water en slaat dan neer'', aldus de woordvoerder.

Buiten het terrein van Kuwait Petroleum zijn geen gasconcentraties geconstateerd. Het bedrijf heeft de leidingen en veiligheidskleppen van alle andere gastanks gecontroleerd. Er is volgens de woordvoerder geen reden om te geloven dat er iets aan mankeert.

Tweede incident

Het gaslek was het tweede incident op dezelfde dag bij de raffinaderij van Kuwait Petroleum. 's Middags raakten twee medewerkers van de onderneming aan de Moezelweg ernstig gewond na een explosie en een brand in de gasolieontzwavelingsfabriek op het bedrijfsterrein.

De politie vermoedt dat de ontploffing en de brand zijn veroorzaakt door een kleine lekkage in de gasolieontzwavelingsfabriek. Volgens de woordvoerder van Kuwait Petroleum is er geen verband tussen de beide voorvallen.