ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft vijf mannen en een vrouw aangehouden in een onderzoek naar werving van radicale moslims voor de internationale gewelddadige jihad. De arrestaties werden maandagavond en dinsdagochtend in Amsterdam en Den Haag verricht, laat het Openbaar Ministerie weten.

De Nationale Recherche bekijkt of de verdachten voor de werving een terroristische organisatie hebben gevormd. Uit het onderzoek is gebleken dat rekruten voor de gewapende strijd tegen ongelovigen worden geworven met haatdragende en opruiende teksten en films.

Enkele verdachten hebben zich vermoedelijk bezig gehouden met het verkrijgen van valse reisdocumenten voor Irak.

Azerbeidzjan

Het onderzoek is in november 2005 begonnen naar aanleiding van informatie van inlichtingendienst AIVD over de wens van drie jongemannen in Den Haag om deel te nemen aan de heilige oorlog. De drie moslims, Said, Ramazan en Driss verdwenen medio november. Ze hadden niets tegen hun ouders gezegd en hun mobiele telefoons thuisgelaten. Hun families vreesden dat ze waren geronseld voor de jihad in Irak.

Het drietal werd eind december door de politie in Azerbeidzjan gearresteerd en onder begeleiding van de Haagse politie teruggebracht naar Nederland. Justitie vermoedde dat ze in contact stonden met een netwerk van extremistische moslims, dat jonge mannen zou werven voor het voeren van jihad. De drie beweerden zelf op vakantie te zijn geweest.

Schildersbuurt

Een van de verdachten is Murat Ö., die in de Haagse Schildersbuurt bekend staat als Ibrahim de Turk, zo bevestigt zijn advocaat R. Booij. Ö. stond in 2003 al voor de rechter voor het werven, opleiden en ondersteunen van strijders voor de jihad. De rechtbank sprak hem, na negen maanden voorarrest, samen met negen anderen vrij. "Mijn cliënt ontkent iedere betrokkenheid bij strafbare feiten", aldus Booij. Of hij de medeverdachten kent, weet de raadsman niet, omdat hij hun identiteit ook niet weet.

De politie hoorde Ö. vorig jaar al in verband met de vermissing van de drie Haagse moslimjongeren. De man verklaarde toen de jongens wel te kennen, maar niets te hebben geweten van hun reis.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket maken de drie Hagenaars geen onderdeel uit van het onderzoek. De verdachten, twee Marokkanen, een Turk, een Tunesiër en twee Nederlanders van buitenlandse afkomst, worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Niet verbaasd

Sjeik Fawaz Jneid van de As-Soennah-moskee in Den Haag is niet verbaasd dat Ibrahim is opgepakt. "Justitie houdt hem al heel lang in de gaten", weet hij. Jneid wilde niet ingaan of Ibrahim volgens hem terecht is gearresteerd. Wel gaf hij aan dat hij de indruk heeft dat Ibrahim niet "honderd procent is".

De voorman van de moskee benadrukt dat Ibrahim een moskee-verbod heeft, ook al heeft hij het ronselen van mensen ontkend. "Je kan dit soort mensen verbieden om preken te houden, maar je kan niet controleren wat ze buiten op straat doen."