BRUSSEL - De Europese Commissie heeft op de valreep aanbevelingen uitgesteld over het eventueel stoppen van de toetredingsgesprekken met Turkije. De commissie stelt adviezen hierover uit tot vlak voor een vergadering van regeringsleiders van EU-landen op 14 december in Brussel.

Bronnen in Brussel meldden dat dinsdag. De aanbevelingen waren gepland voor een rapport dat woensdag verschijnt.

Maandag bleek al dat de Europese Commissie intern verdeeld was over sancties tegen Turkije, dat meerdere beloftes aan Brussel niet is nagekomen. In het land is er nog steeds een gebrekkige vrijheid van meningsuiting en religie. Zo is het strafbaar om Turkije te beledigen, hoewel premier Tayyip Erdogan zondag zei bereid te zijn dit omstreden wetsartikel aan te passen.

Pijnpunt

Grootste pijnpunt is dat Turkije geen Cypriotische schepen toelaat. Turkije erkent het EU-land Cyprus niet en bezet het noordelijk deel met tienduizenden militairen.

Oplossing

"Uitstel is een verstandig besluit", reageert Joost Lagendijk, covoorzitter van de Turkijecommissie in het Europees Parlement. "Het geeft de EU een maand langer de tijd om een oplossing te vinden voor de kwestie-Cyprus."

Lagendijk verwacht dat de EU toch afstevent op een gedeeltelijke stillegging van de gesprekken met Turkije. Idee is dan dat onderhandelaars voorlopig niet mogen spreken over acht à negen onderwerpen die raken aan handel met landen als Cyprus.

Absurd

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert noemt de situatie absurd. "Het irrittante is dat Turkije al lang had moeten voldoen aan de afspraken, zoals over Cyprus en het wetsartikel. Dat de Turken het nu weer zo ver laten komen, doet de relatie met de EU geen goed."

De VVD'ster stemde vorig jaar tegen het begin van onderhandelingen met Turkije. Ze ziet het proces nu met lede ogen aan. "De EU dacht dat de gesprekken een impuls zouden zijn voor Turkije om harder te werken. Het tegendeel is waar."