DEN HAAG - Demissionair minister Korthals van Defensie treedt af naar aanleiding van de conclusie van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid dat hij de Tweede Kamer "onjuist" heeft geïnformeerd. De VVD-bewindsman heeft dat donderdag enkele uren na het verschijnen van het eindrapport van de commissie bekendgemaakt.

Korthals beging de 'politieke doodzonde' vorig jaar november toen hij nog minister van Justitie was in het tweede paarse kabinet. Hij verzekerde de Tweede Kamer destijds dat hij niet op de hoogte was van de schikking die er bij de fraude rond de Schipholspoortunnel aan zat te komen.

Uit de openbare verhoren van de enquêtecommissie bleek dat de minister in juli 2001 al op de hoogte was gebracht van de schikking.

Korthals was in het tweede paarse kabinet van 1998 tot 2002 minister van Justitie. Hij keerde als minister van Defensie terug in het kabinet-Balkenende. De VVD was niet van plan hem na de verkiezingen van 22 januari opnieuw een ministerspost te gunnen. Niet alleen de tunnelaffaire vormde een smet op het blazoen van Korthals.

Onder vuur

Hij lag samen met ex-minister De Vries van Binnenlandse Zaken ook onder vuur in de discussie over de beveiliging van Pim Fortuyn. Het onderzoeksrapport over deze kwestie wordt volgende week gepresenteerd. De LPF-lijstrekker werd 6 mei in Hilversum doodgeschoten.