AMSTERDAM - Ruim honderd agenten van de politie Gelderland en de Mobiele Eenheid zijn dinsdagochtend begonnen met de ontruiming van Fort Pannerden, dat sinds juni 2000 gekraakt is. Dat heeft de gemeente Lingewaard gezegd.

Toeschouwers op de dijk zagen dinsdagmiddag rond één uur dat de ophaalburg van het fort naar beneden ging. Via die brug, die de krakers omhoog hadden gehaald, lopen gehelmde ME'ers en militairen de vesting binnen. Aan de achterzijde van het bolwerk heeft de landmacht een noodbrug aangelegd over de gracht.

Aangehouden

Waarnemend burgemeester Paul Peters heeft gezegd dat de politie de krakers nog eenmaal zal verzoeken vrijwillig te vertrekken. Doen zij dat niet, dan worden zij aangehouden zodra ze bevrijd zijn uit hun verschansingen.

Een woordvoerder van de krakers zegt dat het uitgesloten is dat de actievoerders vrijwillig vertrekken. "We gaan niet meewerken aan een ontruiming voor leegstand. En dat de gemeente en Staatsbosbeheer antikraakwachten in het fort willen onderbrengen, beschouwen we als een gebaar van minachting."

De Betuwse gemeente is al jaren in gesprek met de krakers, die weigeren het fort te verlaten. Een gemeentewoordvoerder schat dat een groep van circa dertig krakers zich in het fort heeft verschanst. De agenten krijgen bij de ontruiming hulp van de Koninklijke Landmacht. De militairen hebben materieel geleverd om over de slotgracht bij het fort te komen. Ook heeft het leger speciale communicatiemiddelen geleverd, aldus de woordvoerder.

Museum

De gemeente Lingewaard heeft Fort Pannerden onlangs voorzien van een nieuwe bestemming. Er komen mogelijk een museum en horeca. De krakers zijn daar faliekant op tegen. Zij vrezen dat het fort teloorgaat.

De gemeente moet het over de nieuwe bestemming nog wel met Staatsbosbeheer eens worden. Die organisatie is eigenaar van het fort en omliggend gebied. De gemeente heeft de krakers een tijdelijk adres aangeboden. De krakers hebben de overblijfselen van het fort de laatste jaren onderhouden. Ook gaven ze er rondleidingen.