ATHENE/RIJSWIJK - De twee Nederlandse vliegtuigspotters die drie weken geleden wegens spionage in Griekenland zijn gearresteerd, zijn dinsdag voor de onderzoeksrechter verschenen. Een woordvoerder van de Britse ambassade verwacht dat de rechter dinsdagavond of woensdag besluit of de twee Nederlanders en hun twaalf Britse collega-spotters worden vervolgd.

De Griekse politie arresteerde de groep op 8 november toen zij de militaire vliegbasis nabij Kalamata fotografeerde. Het reisgezelschap ontkent alle aantijgingen en zegt een officiële uitnodiging te hebben gehad voor een luchtshow op de vliegbasis. De spotters worden vastgehouden in een gevangenis in Nafplion, gelegen tussen Kalamata en Athene.

De 27-jarige Patrick Dirksen, student fysische geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en de 28-jarige Frank Mink uit Den Helder maakten deel uit van een reisgezelschap van het Engelse Touchdown Tours. De behandeling van hun zaak door de onderzoeksrechter werd eerder uitgesteld omdat er onder meer bewijsmateriaal in Zwitserland moest worden onderzocht.

De vliegtuigspotters waren al eerder gearresteerd op de militaire basis Tanagra, maar 5 november vrijgelaten. Griekse onderzoekers zeggen ook bewijzen te hebben dat zij foto's hebben genomen van een basis in Megara, nabij Athene.