AMSTERDAM - De Koninklijke Marine inspecteert onaangekondigd de kasten van het personeel, vooral op zoek naar drugs. In Den Helder is al intensief gecontroleerd. Commandant der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Jan-Willem Kelder geeft in een uitgelekt memo opdracht om dit jaar op alle schepen en in alle kazernes opbergruimtes van het personeel te doorzoeken. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De controles zijn volgens Kelder nodig om nieuwe schandalen bij het krijgsmachtonderdeel te voorkomen. Onder meer bij opleidingscentrum de Erfprins, de Nieuwe Haven en vliegkamp De Kooy is al gecontroleerd.

Razzia's

Op fregatten en onderzeeboten worden volgens het ochtendblad speciale eenheden voor de drugscontroles ingevlogen. Op kazernes moeten collega's elkaar controleren. De militaire vakbond VBM/ NOV spreekt van 'razzia's'. "Deze ondoordachte maatregel is buitenproportioneel. Iedereen wordt hier geslachtofferd zonder dat er sprake is van een verdenking", zegt vakbondsvoorzitter Jean Debie in de krant.

Alcoholverbod

Zaterdag werd al een alcoholverbod van kracht voor vlootpersoneel en mariniers die op oefening zijn. Volgens Kelder is dit de enige manier om ongewenst gedrag van marinepersoneel te voorkomen. De militaire vakbond AFMP heeft forse kritiek op het alcoholverbod. De maatregel zou een te grote inbreuk op de privacy van het marinepersoneel betekenen.

Noorwegen

De maatregelen volgen op incidenten aan boord van schepen en tijdens een oefening in Noorwegen, waar mariniers begin vorige maand slaags raakten met de plaatselijke bevolking. Vlak daarna bleek dat enkele mariniers winkeldiefstal pleegden in een Finse winkel, vlak over de grens bij Noorwegen.

Gedragsnormen

De commissie-Staal adviseerde eind september dat Defensie gedragsnormen expliciet formuleert om misdragingen te voorkomen. De Utrechtse commissaris van de Koningin Boele Staal verrichtte een onafhankelijk onderzoek naar ongewenst gedrag binnen het leger. Aanleiding was de aangifte van een vrouwelijke matroos over aanranding aan boord van marinefregat Tjerk Hiddes.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat één op de zes vrouwen in het leger last heeft van ongewenst seksueel gedrag. Een ruime Kamermeerderheid gaf staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) vorige maand opdracht actie te ondernemen tegen de misstanden bij Defensie.