MEXICO-STAD - Extreemlinkse splintergroepen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal bomaanslagen en pogingen daartoe in de Mexicaanse hoofdstad. Ze verontschuldigden zich daarbij in een verklaring die aan het Spaanse persbureau EFE werd gezonden, voor de verstoring van het alledaagse leven van burgers. Drie bommen ontploften maandag in Mexico-Stad zonder dat er gewonden vielen.

Bekijk video

De Revolutionaire Coördinatie eiste de aanslagen op namens vijf groepjes en dreigde meer aanslagen te plegen en tot andere militaire actie over te gaan indien de situatie in de zuidelijke deelstaat Oaxaca niet snel verbetert. Ze eisen onder meer dat de gouverneur van Oaxaca, Ulises Ruiz, opstapt en de federale politie wordt teruggetrokkenuit de deelstaat.

Verkiezingen

De politieke spanningen zijn hoog opgelopen in Mexico na de presidentsverkiezingen in juli toen de conservatieve Felipe Calderón met een hele kleine meerderheid tot president werd gekozen.

De groepjes die achter de aanslagen zaten, luisteren onder meer naar namen als Democratisch Revolutionaire Lijn-Volksleger, Rebellenorganisatie de Eerste Mei en Brigades voor Volksbevrijding.

Ze menen dat "het sociale geweld en de huidige problemen worden veroorzaakt door de heren van de macht en de heren van het geld die een vuile neoliberale oorlog hebben ontketend tegen het volk van Mexico". De Coördinatie stelt acht bommen te hebben gelegd. De politie bevestigde dat er enkele bommen onschadelijk zijn gemaakt.