ORANJESTAD - "Sport is de beste manier om maatschappelijke problemen aan te pakken. Zowel in Nederland als op de Antillen." Dat zei de Nederlandse staatssecretaris van Sport Ross-Van Dorp maandagmiddag (lokale tijd) op Aruba bij de opening van het eerste Antilliaanse Cruyff Court.

"Je ziet op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde problemen als in Nederland: dikker wordende kinderen, problemen met sociale cohesie, integratiemoeilijkheden. Volgens mij is een sportveld waar kinderen gratis naar toe kunnen, waar ouders elkaar ontmoeten en waar mensen uit de wijk samenkomen een uitstekend middel tegen deze problemen", aldus de staatssecretaris in het recreatiepark Jaburibari.

Rondreis

Het veld werd geopend door koningin Beatrix, die maandag begon aan een rondreis langs Aruba en de Nederlandse Antillen. Ze verrichtte de opening samen met Johan Cruijff, de naamgever van het sportveld.

De komende dagen zullen nog Cruyff Courts worden geopend op Bonaire en Curaçao. Ook op de Bovenwindse Eilanden (Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba) komen in de nabije toekomst sportveldjes van de Cruyff Foundation, zo beloofde de staatssecretaris.

Haar ministerie zorgt voor de financiën, de stichting van de oud-voetballer werkt, in samenwerking met de lokale overheden, de plannen uit.