WASHINGTON - De voorsprong in de peilingen van de Democraten op de Republikeinen in de aanloop naar de Amerikaanse parlementsverkiezingen, die dinsdag worden gehouden, is afgenomen.

Bekijk video

Dat blijkt uit drie enquêtes die maandag zijn gepubliceerd.

In een peiling van onderzoeksbureau Gallup in opdracht van de krant USA Today geeft 51 procent van de kiezers de voorkeur aan de Democraten tegen 44 aan de Republikeinen. Vorige week was het verschil nog 13 procentpunten.

In een peiling van de krant Washington Post en tv-station ABC is de verhouding 51-45, tegen 55-41 op 22 oktober. In een enquête van onderzoeksbureau Pew staan de Democraten op 47 procent en de Republikeinen op 43 procent. Twee weken geleden was dat 50-39.

Vijftien zetels

Bij de verkiezingen staan alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde van zetels in de Senaat op het spel. De Democraten hebben vijftien extra zetels nodig om de meerderheid te veroveren in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat telt momenteel 44 Democratische en 55 Republikeinse senatoren. Er is één onafhankelijke senator.

Cheney

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney gaat dinsdag op verkiezingsdag jagen in South Dakota. Dat meldde zijn woordvoerdster maandag. Het is de eerste jachttrip van Cheney sinds hij in februari per ongeluk een vriend neerschoot tijdens een kwarteljacht in Texas.

Volgens de zegsvrouw gaat het dinsdag om een jaarlijks jagersuitje van de vicepresident in de Amerikaanse staat. Het schietincident in februari zorgde voor de nodige ophef, omdat Cheney het voorval pas na een paar dagen meldde. Ook bleek hij niet over een geldige vergunning voor de jacht op kwartels te beschikken.