DEN HAAG - Imam Sjeik Fawaz Jneid van de Haagse As-Soennah-moskee wil de uitspraken in de omstreden preek waarin hij twee jaar geleden Theo van Gogh vervloekte niet intrekken.

De preek was een reactie op de provocaties van sommige Nederlandse politici in die tijd, zegt hij maandag in een interview met nioweb.nl, de website van de Nederlandse Islamitische Omroep.

"Ik vraag me af waarom we wel bij de reactie stilstaan en niet bij de actie." De imam verklaart dat hij dezelfde preek zou houden, ook als in Nederland een sfeer zou ontstaan zoals die van twee jaar geleden.

Vervloeking

Vorige week werd bekend dat Fawaz Van Gogh en Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft vervloekt, twee maanden voor de cineast werd vermoord. Hij riep God op Van Gogh te belasten met verachting en ziektes.

Mohammed Bouyeri, die is veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op Van Gogh, zou bij de preek aanwezig zijn geweest. Justitie onderzoekt of de uitspraken van Fawaz, die al eerder in opspraak kwam vanwege vermeend radicalisme, strafbaar zijn.

Soumaya S.

Terreurverdachte Soumaya S., die maandag tien jaar cel tegen zich hoorde eisen in de Piranha-zaak, sprak vorige week in een verhoor over de preek van Fawaz. Deze zegt maandag in het interview Soumaya S. niet te kennen en nooit ontmoet te hebben. S. is volgens hem lid van een groep die de rest van de samenleving verkettert.