PARAMARIBO - De Surinaamse president Ronald Venetiaan en vice-president Ramdien Sardjoe hebben maandag minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking niet ontvangen. De afspraken werden afgezegd.

Sardjoe bevestigde dat het besluit te maken had met het ongenoegen over de 'incorrecte behandeling' van minister Joyce Amarello-Williams, ruim twee weken geleden op Schiphol. De minister werd in het openbaar gefouilleerd.

Schiphol

Van Ardenne zegt te hebben begrepen dat Venetiaan en Sardjoe haar wegens tijdgebrek niet konden ontvangen voor beleefdheidsbezoeken. Ze zei zich niet te kunnen voorstellen dat het incident op Schiphol een rol heeft gespeeld.

De Nederlandse minister noemde het spijtig dat de controles op Schiphol in Suriname zo emotioneel liggen. "Het is echter een standaardformule die voor iedereen geldt."

Signaal

Het parlement in Paramaribo komt dinsdag bijeen over de behandeling van Surinamers tijdens controles op Schiphol. Parlementariërs van zowel coalitie als oppositie willen een duidelijk signaal aan Nederland geven.

Volgens de marechaussee op Schiphol heeft Amarello-Williams vrijwillig meegewerkt aan de veiligheidscontrole. De Surinaamse bewindsvrouw ontkent dit.