LANGELO - De NAM maakt deze week voor eerst in de geschiedenis gebruik van de ondergrondse reservevoorraad consumentengas in het Drentse Langelo. Door de combinatie van vorst en een stevige oostenwind kunnen de reguliere gasbellen de piekvraag niet aan. De gasfabriek in Langelo werd vijf jaar geleden gebouwd.

Volgens een woordvoerder van de NAM ontstaat de piekvraag met name in de vroege ochtend en aan het eind van de middag en begin van de avond, "als Nederland opstaat en thuiskomt van het werk."

De gasbel in het Groningse Slochteren produceert dagelijks 300 miljoen kubieke meter gas, de overige velden 80 miljoen. "De vraag in Nederland is op dit moment groter dan 400 miljoen kuub. Daarom moest Langelo bijspringen", zegt Jansen.

In Langelo zit 1,3 miljard kuub gas als reservevoorraad in de grond. Daarmee kan Nederland "enkele weken tot maanden" winterweer aan zonder dat de gastoevoer in de problemen komt.

Langelo is niet de enige reservevoorraad gas die deze week wordt gebruikt. Ook de gasreserve voor industrieel gebruik in het Gronings Grijpskerk wordt wegens het winterweer aangesproken. Dat gebeurde eerder in 1997, het jaar van de laatste Elfstedentocht.