HILVERSUM - Zes van de tien Nederlanders maakt zich er geen zorgen over aids of een andere ziekte op te lopen bij seks. Een kleine 40 procent van de jongeren gebruikt dan ook geen condoom bij een nieuwe partner. Dat blijkt uit de Global Sex Survey van condoomfabrikant Durex.

Het onderzoek werd dit jaar voor de zesde keer gedaan en voor het eerst in 28 landen. Ruim 18.500 mensen deden mee aan de enquêtes.

Niet bang

Een kwart van de ondervraagden die niet veilig vrijen, zegt dat te doen omdat ze niet bang is voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Vorig jaar was dat nog 10 procent. Dat vooral zoveel jongeren geen condoom gebruiken ligt kennelijk niet aan een gebrek aan voorlichting, aangezien 96 procent van de ondervraagden bewust is dat een condoom het enige voorbehoedsmiddel is tegen HIV-besmetting. Toch weten vier van de tien Nederlanders niet dat het ook beschermend is tegen de meest voorkomende soa, chlamydia, dat onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Een woordvoerder van Durex noemt dat schrikbarend. "Belangrijk is dat we er voor zorgen dat condooms zo goed mogelijk beschikbaar zijn. Vanaf 1 november zijn condooms bijvoorbeeld ook in taxi's te verkrijgen."

Het condoom blijft wereldwijd het meest populaire voorbehoedsmiddel. In ons land komt het echter na de pil op de tweede plaats. Bijna iedereen is positief over vrouwen die zelf een condoom op zak hebben. Ruim 86 procent vindt dat verantwoordelijk.

De eerste keer

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het voor het eerst 'doen' is iets gedaald: van gemiddeld 17,4 jaar oud vorig jaar naar 17,2 dit jaar. Nederland ligt onder het wereldwijde gemiddelde van 18 jaar. Met gemiddeld 8,5 sekspartners ligt Nederland weer boven het gemiddelde van 7,7.

Hoe vaak doen we het?

Nederlandse mannen denken gemiddeld vijftien keer per dag aan seks, de meeste vrouwen (85 procent) minder dan vijf keer. Ze brengen het echter minder vaak in de praktijk. Nederlanders hebben gemiddeld 94 keer per jaar seks, wat neerkomt op nog geen twee keer in de week. Het gemiddelde wereldwijd is 97. De Amerikanen doen het met 124 keer het vaakst per jaar en Japanners slechts 36 keer. Het meest gevreeën in ons land wordt er in de leeftijd van 16 tot 20 jaar (116 keer) en 21 tot 24 jaar (107 keer) en vaker in het oosten van het land.

/NIEUWSTaxichauffeurs gaan condooms verkopen