ORANJESTAD - Koningin Beatrix is maandagochtend officieel begonnen aan haar bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. De Arubaanse gouverneur Refunjol en minister-president Oduber verwelkomden rond tien uur (lokale tijd) de koningin op Aruba.

De koningin is al sinds zaterdag op het eiland. Ze gebruikte de tijd om zich voor te bereiden op het bezoek dat in totaal elf dagen duurt en waarin ze, naast Aruba, alle eilanden van de Nederlandse Antillen aandoet. Minister Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties) vergezelt de koningin.

Johan Cruijff

Maandag bezoekt de koningin een kunstexpositie, een school, een bedrijf waar aloëplanten worden gekweekt en een recreatiepark waar ze samen met Johan Cruijff een sportveld opent. Bij de opening van dit Cruyff Court is ook staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp aanwezig.

Aruba toonde zich de afgelopen dagen zeer koningsgezind, met over het hele eiland Nederlandse vlaggen, welkomstdoeken en speciale krantenuitgaven. Veel winkels hebben Hollandse vlaggetjes opgehangen. De genegenheid die de Arubanen tonen aan de koningin is wederzijds. De koningin komt graag op het Antilliaanse deel van het Koninkrijk, zo heeft ze bij diverse gelegenheden gezegd.

Ontmanteling

Niettemin is er in de dagen voorafgaand aan het bezoek van diverse kanten kritiek geuit op het programma, dat een grote nadruk legt op onderwijs, cultuur en sport. De Antillaanse eilanden zijn momenteel in druk overleg met Nederland over de ontmanteling van de staatkundige structuur.

Hierin blijven alle eilanden binnen het Koninkrijk; Bonaire, Saba en Sint Eustatius als bijzondere gemeente en Curaçao en Sint Maarten krijgen een status aparte, net als Aruba die al heeft sinds 1986. Vooral de Eilandsraadsleden op Curaçao zijn 'bijzonder ongelukkig' met het programma, omdat maar een half uur is uitgetrokken voor een ontmoeting met de koningin. Daarmee voelen ze zich tekortgedaan.