RIJSWIJK - Het advocatenteam van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein heeft de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops om bijstand gevraagd. De strafpleiter moet het team bijstaan in de aanloop naar het hoger beroep dat de gewezen sterke man van Irak heeft aangetekend tegen zijn doodvonnis.

Dat verklaarde de jurist maandagmiddag in het programma Who's Next. "Ik ben informeel benaderd om te gaan participeren", aldus Knoops.

Waarom het team van Saddam Hussein bij Knoops is terechtgekomen, kon hij niet met zekerheid zeggen. Mogelijk heeft mijn advieswerk in de zaak Hamdan vs Rumsfeld de aandacht getrokken, stelde hij.

Uitdaging

Het Amerikaans Hooggerechtshof bepaalde in die zaak tegen de Amerikaanse minister van Defensie dat de militaire tribunalen die zijn opgezet om terreurverdachten die vastzitten op Guantánamo Bay te berechten, ongrondwettig zijn. "Een uitdaging is de zaak Saddam wel", stelde de strafpleiter.

"Ik ben graag op zoek naar de grenzen van mijn vakgebied." Knoops noemde de internationale reacties waaronder ook die van premier Balkenende op het doodvonnis "redelijk beangstigend". Hij meent dat de uitlatingen in een tijd dat er veel wordt gesproken over de rechten van verdachten en het afschaffen van de doodstraf, gevaarlijk zijn.