SEOUL - Noord-Korea heeft besloten met onmiddellijke ingang weer een kernreactor op te starten. Het besluit is een reactie op de beslissing van de Verenigde Staten om de olietoevoer naar Pyongyang te staken.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag bericht. De VS staakten de olietoevoer na de ontdekking dat Noord-Korea in de jaren negentig in strijd met afspraken kernwapens is gaan ontwikkelen.

De nucleaire reactor, die vermoedelijk plutomium produceerde voor kernwapens, ging in 1994 dicht na een overeenkomst met de Verenigde Staten. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat de herstart van de reactor nodig is voor de productie van elektriciteit, aldus Yonhap.

Kernwapens

In oktober maakten de Verenigde Staten bekend dat Noord-Korea had erkend dat het in het geheim kernwapens probeerde te ontwikkelen. Noord-Korea schond met het geheime programma het akkoord dat het in 1994 met de Amerikanen sloot. Pyongyang zegde toen toe het programma te bevriezen.

In ruil daarvoor zou een consortium onder Amerikaanse leiding voor 2003 twee lichtwaterreactoren bouwen, die geen materiaal voor de bouw van kernwapens produceren. De VS zouden 500.000 ton olie per jaar leveren.

VS

Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse regering zei dat het van de Verenigde Staten afhangt wat de volgende stap zal zijn. "Of Noord-Korea zijn nucleaire faciliteiten weer bevriest of niet, hangt van de VS af."

De Zuid-Koreaanse regering heeft een spoedvergadering van de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen voor beraad over de nu ontstane situatie. Een woordvoerder van het ministerie van Hereniging zei dat de vraag is of Noord-Korea echt van plan is de kernreactor weer op te starten of dat het om onderhandelingstactiek gaat.