AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam straffen tot vijftien jaar geëist tegen zes terreurverdachten. De hoogste strafeis, vijftien jaar, was voor Samir A. en medeverdachte Mohamed C..

De 20-jarige A. werd eerder vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen.

Volgens de aanklagers Alexander van Dam en Bart den Hartigh vormden vijf van de zes verdachten een terroristische organisatie die bezig was met het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. Ook zijn allen volgens het OM schuldig aan verboden wapenbezit.

Misdrijven

Samir A., Nourridin El F. en Mohamed C. hebben daarnaast geprobeerd mensen te werven voor de gewapende strijd. Alle misdrijven zijn volgens het OM voorbereid vanuit een terroristisch oogmerk, wat moet resulteren in hogere straffen. Volgens de aanklagers raakt het plegen van aanslagen op politici het voortbestaan van de democratische rechtsstaat in het hart.

De 24-jarige Nourridin El F. hoorde twaalf jaar celstraf tegen zich eisen. Hij is eerder dit jaar tot vijf jaar celstraf veroordeeld wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van de terroristische organisatie de Hofstadgroep. Hoewel de officieren hem een gevaarlijk individu noemden, is de eis lager uitgevallen, omdat de periode dat El F. lid was van de terreurorganisatie, korter was.

Wapenbezit

Het OM eiste tegen de voormalige vrouw van El F., de 23-jarige Soumaya S. tien jaar gevangenisstraf. Zij heeft al een korte straf uitgezeten voor verboden wapenbezit. Tegen de 20-jarige Mohammed H. eisten de aanklagers acht jaar celstraf.

De 23-jarige Ibrahim H. was al op vrije voeten. Volgens het OM behoorde hij niet tot de groep terroristen. Wel verwijt het OM hem verboden wapenbezit en het vervalsen van een reisdocument. Zijn strafeis: Twaalf maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk.