AMSTERDAM - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de Friese paarden die vorige week ternauwernood van de verdrinkingsdood konden worden gered, in beslag genomen worden door de Algemene Inspectiedienst (AID). De eigenaar van de dieren heeft zijn zorgplicht verzaakt en dus moet er gezocht worden naar een andere eigenaar, meldt de partij maandag.

Omdat het nog onduidelijk is wat het lot van de paarden zal zijn, heeft de PvdD van minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) garanties voor de toekomst van de paarden geëist.

Fonds

Ook heeft de partij een fonds opgericht waaruit de kosten voor de toekomst van de dieren kan worden betaald. De partij is er niet gerust op dat de dieren nu veilig zijn, omdat de eigenaar in het verleden dieren verwaarloosd zou hebben.

De ongeveer honderd paarden werden woensdag ingesloten door het water in het Friese Marrum. Ze stonden buitendijks en waren geïsoleerd komen te staan nadat het water dinsdagnacht werd opgestuwd door een najaarsstorm. Zeker achttien paarden zijn door verdrinking of kou gestorven. Vrijdag konden de resterende beesten door ruiters naar de kant gelokt worden.