AMSTERDAM - Leerplichtambtenaren in Rotterdam hebben wel een onderzoek ingesteld naar de 12-jarige Gessica, het zogenoemde Maasmeisje. De ambtenaren belden in juni aan bij het huis waar het meisje met haar vader woonde, een week nadat ze niet was verschenen op school.

Dat zeggen goed geïnformeerde bronnen rond het onderzoek van de inspecties van Jeugdzorg, Onderwijs en Gezondheidszorg maandag in Trouw.

Mexico

Gessica's vader wilde met zijn dochter op vakantie in Mexico en vroeg de directie of ze eerder vrij mocht. De school wees het verzoek af met een beroep op de leerplicht. Toen Gessica wegbleef, werden de leerplichtambtenaren ingeschakeld. Die gingen tot twee keer toe langs bij de woning, maar er werd beide keren niet opengedaan. Zij gingen er vanuit dat vader en dochter naar Mexico waren.

Delen van het lichaam van het meisje werden in de zomer in de Maas gevonden. Na een reconstructie van het hoofd van het meisje kwamen honderden tips binnen.

Na DNA-onderzoek en biologisch sporenonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek het te gaan om Gessica. De 46-jarige vader is aangehouden en wordt verdacht van de moord op zijn dochter.