ISTANBUL - De Turkse ex-premier Bülent Ecevit is zondagavond op 81-jarige leeftijd overleden. De sociaaldemocratische politicus was herhaaldelijk premier en circa een halve eeuw een dominante figuur in de Turkse politiek tot hij het premierschap in 2002 neerlegde na de verkiezingsoverwinning van de huidige Turkse regeringsleider Erdogan.

Bekijk video

Ecevit werd door veel Turken gezien als een van de meest integere figuren in de politiek. Hij is niet zoals veel andere politici in verband gebracht met de talrijke corruptieschandalen die het land hebben geteisterd.

Omstreden

Een van zijn meest omstreden besluiten was het sturen van Turkse troepen naar Noord-Cyprus in 1974. In de jaren zeventig kwamen er steeds meer gewelddadige confrontaties tussen extremistische groepen van linkse en rechts. Het Turkse leger greep in 1980 in met een coup die Ecevit enige tijd in de cel deed belanden.

Hij mocht zich van de generaals niet meer met politiek bemoeien maar deed dat toch weer snel, allereerst via zijn echtgenote Rahsan. Die leidde aanvankelijk de door Ecevit gestichte nieuwe Democratische Partij van Links. Het werd Ecevits nieuwe vehikel naar het centrum van de macht nadat hij in 1985 de Republikeinse Volkspartij de rug toekeerde.

In 1999 werd hij opnieuw enorm populair dankzij de arrestatie van de Koerdische extremist Abdullah Öcalan tijdens Ecevits premierschap.

Coma

Ecevit lag al zes maanden in coma na een hersenbloeding. Hij werd in mei onwel nadat hij de begrafenis had bijgewoond van een rechter die door een fundamentalistische moslim was vermoord. Hij was vijf keer premier van Turkije geweest. Hij gold als gematigd links en pro-Europees. Hij toonde zich een overtuigd voorstander van de scheiding tussen religie en staat.

Nederlaag

In 2002 kwam er een eind aan de politieke loopbaan van Ecevit, nadat hij met zijn DSP bij de parlementsverkiezingen een grote nederlaag had geleden. Dat overkwam de als niet corrupt bekend staande premier Ecevit als gevolg van een ernstige economische crisis die veel kiezers aan de gevestigde orde van corrupte zakenlui en politici weten.