COLORADO SPRINGS - De Amerikaanse dominee Ted Haggard heeft zondag toegegeven seks te hebben gehad met mannen. De 50-jarige gehuwde dominee verklaarde schuldig te zijn aan "seksuele zedeloosheid". Eerder had hij de aantijgingen nog tegengesproken.

Bekijk video

Haggard zei al lang te vechten tegen deze "afstotende" kant van zijn leven. "Ik ben een bedrieger en een leugenaar", schreef de dominee in een brief die werd voorgelezen in zijn New Life Church in Colorado Springs.

Homohuwelijk

Haggard heeft zich geregeld negatief uitgelaten over de mannenliefde en is een fel tegenstander van het homohuwelijk. Zijn dubbelleven was in de openbaarheid gebracht door de man met wie Haggard betaalde seks had. De man wilde met zijn onthullingen de hypocrisie van de dominee aankaarten.

Haggard stapte al op als president van de National Association of Evangelicals, die naar schatting dertig miljoen evangelische christenen in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. De aartsconservatieve dominee geldt als een groot sympathisant van president George Bush.

Velen zagen hem als belangrijke stemmentrekker voor de Republikeinen voor de verkiezingen van 7 november. De dominee had geregeld contact met het Witte Huis, dat graag gebruikmaakte van Haggards grote netwerk.