KEULEN/BRUSSEL - Grote delen van Europa zijn zaterdagavond getroffen door een stroomstoring. Volgens een woordvoerder van de Franse elektriciteitsleveranciers is Europa maar net aan een algemene black-out ontsnapt.

Naar schatting tien miljoen Europeanen zaten kort na 22.00 uur een tijd zonder stroom. Na een uur was praktisch overal de elektriciteit weer terug.

Meldingen over stroomuitval kwamen uit Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Portugal en Spanje. Politie en brandweer in alle getroffen landen kregen veel telefoontjes te verwerken, maar voor zover bekend hebben zich nergens echt grote problemen voorgedaan. De gevolgen voor Nederland bleven beperkt.

Toezicht

De Italiaanse premier Romano Prodi eiste in een reactie meer Europees toezicht. Hij pleitte voor één Europese instantie voor elektriciteit en energie. De Duitse minister van Milieu, Sigmar Gabriel, laakte de elektriciteitsmaatschappijen omdat zij zouden afzien van dringende investeringen.

Cruiseschip

De grootschalige problemen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het uitschakelen van een hoogspanningslijn in het noordwesten van Duitsland bij de Nederlandse grens. Om een cruiseschip door te laten op de rivier Ems is de lijn boven het water korte tijd stilgelegd, meldde het Duitse energiebedrijf EON.

De rest van het netwerk zou daardoor overbelast zijn geraakt. Door een acuut tekort aan stroom in Duitsland, raakte in een kettingreactie het Europese netwerk uit evenwicht.

Zeldzaam

Volgens de woordvoerster van de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet Tennet is een Europese stroomuitval van deze omvang zeer zeldzaam. Het netwerk is er overigens wel op ingericht om dit soort grote problemen op te vangen.

Het internationale systeem voorziet er in dat een deel van de afnemers tijdelijk wordt afgesloten om een volledige Europese black-out te voorkomen. Bovendien wordt stroom "rondgepompt" tussen de landen om het evenwicht snel te herstellen.

Frankrijk

De grootste stroomuitval werd gemeld in Frankrijk. Daar zaten meer dan vijf miljoen mensen zonder stroom, bijna 10 procent van de bevolking, van Normandië tot Lyon. De Franse autoriteiten spraken van de grootste elektriciteitstoring in dertig jaar. Ook delen van de lichtstad Parijs werden tijdelijk in het donker gezet.

Volgens Tennet ondervond Nederland slechts beperkte gevolgen van de storing. De meeste uitval werd gemeld in Noord-Brabant. Volgens een woordvoerder van stroomleverancier Essent waren er stroomonderbrekingen van circa tien minuten in delen van Eindhoven, Tilburg, Helmond en in de Biesbos-regio.

Volgens het Duitse stroombedrijf RWE Rhein-Ruhr was er in Duitsland mogelijk sprake van een plotselinge piekvraag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Door een koudegolf zou de vraag naar stroom (voor warmte) onverwacht hoog zijn geweest.